Over ons    |    Informatie    |    Contact

Zwemmen voor het goede doel

maandag 04 december 2017

De Leidinggroothandel steunt Groningen Swim Challenge

Het is een enorme prestatie, meedoen aan de Groningen Swim Challenge. Deze zwemestafette van Zoutkamp naar Groningen is een sportieve, maar ook een financiële uitdaging. De deelnemers testen zichzelf en zamelen tegelijkertijd, al zwemmend in het Reitdiep, geld in voor het goede doel. Voor wie de estafette te veel van het goede is, is de City Swim/Kids Swim door de grachten van Groningen een mooi alternatief. De Leidinggroothandel steunt deze initiatieven van harte en levert een deel van het materieel. Medeorganisator van de Swim Challenge Johan Molenaar vertelt over het goede doel, de sportieve uitdagingen en de samenwerking met De Leidinggroothandel.

Het idee voor de zwemwedstrijd ontstond toen twee vrienden naaste familieleden verloren aan kanker. In 2014 richtten ze een stichting op, waarna de eerste editie van de Swim Challenge een feit was. De deelnemers haalden toen geld op voor het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Later koos de organisatie voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

UMCG Kanker Researchfonds

Op 26 augustus zetten de deelnemers van de Groningen Swim Challenge en City Swim/Kids Swim zich in voor het UMCG Kanker Researchfonds. Dit fonds steunt kankeronderzoek in het UMCG. Het doel is kanker voorkomen, (meer) genezing mogelijk te maken en de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren. Het fonds steunt kankeronderzoek voor kinderen, (jong)volwassenen en ouderen. Daar is veel geld voor nodig. “Al het geld dat de zwemmers inzamelen via de Swim Challenge en de City Swim/Kids Swim komt daarom rechtstreeks ten goede aan het UMCG Kanker Researchfonds. Daarnaast proberen we via Heel Groningen Zwemt zwembaden en scholen te bewegen het evenement te omarmen. Met de sponsoractiviteiten die zij opzetten, halen we nog meer geld op voor het goede doel. Verder verlenen Arjen Robben en Ranomi Kromowidjojo hun medewerking aan het evenement als ambassadeurs van de stichting”, aldus Molenaar.

Groningen Swim Challenge ware uitdaging

De vierde editie van de Groningen Swim Challenge start net als voorgaande jaren in Zoutkamp. Onder begeleiding van boten met vrijwilligers, coaches en schippers zwemmen zo’n 23 teams met in totaal 115 deelnemers van de haven van Zoutkamp naar hartje Stad. “Het gaat om een afstand van in totaal 33,5 kilometer, die in estafettevorm afgelegd wordt. Iedere zwemmer die meedoet aan de Groningen Swim Challenge zwemt in de praktijk 8 kilometer. Een ware uitdaging dus!” Vanuit het Reitdiep gaat het richting Electra en vervolgens naar Roodehaan, Aduarderzijl, Garnwerd, Dorkwerd en tot slot Groningen.

Zwemmen in de Groninger grachten

Bij aankomst in Stad is het al een hele bedrijvigheid in de grachten. In Groningen start de City Swim, die 1,5 kilometer door de grachten van Groningen voert. Deelnemers aan de City Swim moeten minstens € 100,- aan sponsorgeld inzamelen. Tijdens de editie van 2016 zijn er een aantal dertien- en veertienjarige deelnemers geweest. Molenaar: “Daarom organiseren we voor het eerst dit jaar, naast de City Swim, een Kids Swim voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Zij moeten € 50,- aan sponsorgeld inzamelen en in het bezit zijn van een zwemdiploma A en B. Onder begeleiding van hun ouders zwemmen ze een afstand van 250, 500 of 750 meter door de grachten.”

Samen naar de finish

In de Westerhaven komt de stroom zwemmers van de Groningen Swim Challenge samen met deelnemers van de City Swim. Dan is het gezamenlijk naar de finish in de Oosterhaven zwemmen. “Dit jaar gaat het om een recordaantal van minimaal 220 deelnemers. Een heel mooi gezicht om zo’n grote groep mensen van alle leeftijden de haven te zien binnenzwemmen.”

Activiteiten op de kade

Hoewel de dag in het teken staat van zwemmen voor het goede doel zijn er niet alleen activiteiten in het water, maar ook op de kade. “Het moet natuurlijk een feestelijk gebeuren zijn als de zwemmers de haven binnenkomen. Van dj en springkussen tot masseur en hottubs en van fitness en yoga tot bands en artiesten. Er valt genoeg te doen en te beleven op 26 augustus.”

Samenwerking met De Leidinggroothandel

Bij het organiseren van een groot evenement als de Swim Challenge komt veel kijken. De organisatie is daarom erg blij met de samenwerking met De Leidinggroothandel. “Zo’n evenement als de Groningen Swim Challenge kan niet bestaan zonder maatschappelijke sponsoring. Gelukkig zijn er veel bedrijven en organisaties die een steentje willen bijdragen. Het bijzondere aan De Leidinggroothandel is, dat het bedrijf ons zelf benaderd heeft om te helpen met materieel en het vervoer daarvan.”

Douchestraat

De Leidinggroothandel heeft ook meegedacht over het realiseren van een douchestraat. Als de ongeveer 220 zwemmers uit de grachten komen, willen ze zich graag schoonspoelen. “Vorig jaar leverde het bedrijf daar kiwa-gekeurde brandslangen voor. Nu willen we het nog professioneler aanpakken. We hebben al een tijd de wens om een mobiele douchestraat te creëren. Het zou mooi zijn als we dat dit jaar kunnen realiseren. We lenen daarvoor vloerplaten en allerlei ander materieel van de Leidinggroothandel. Denk bijvoorbeeld aan buizen, koppelingen en puntstukken. Heel fijn dat we daarover kunnen beschikken.”

Kijk voor meer informatie op www.groningenswimchallenge.nl.

Terug
login