Over ons    |    Informatie    |    Contact

Nederlands-Duits energieforum over geothermie

dinsdag 02 april 2013

De mogelijkheden van het gebruik van aardwarmte (geothermie) en de ontwikkelingen op dit gebied in Nederland en Duitsland zijn onderwerp van een Nederlands-Duits energieforum op donderdag 25 april 2013 van 10:00 tot 16:30 uur in Nootdorp. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in opdracht van het Duitse ministerie van economische zaken (BMWI) en in samenwerking met IF Technology, GtV-Bundesverband Geothermie e.V. en Netzwerk Geothermie NRW.

“Geothermie is zowel in Nederland als in Duitsland sterk in opkomst als duurzame energievoorziening”, zegt Anouk de Jong, exportconsulente bij de DNHK. “Aangezien er in Nederland bijna overal aardwarmte kan worden gewonnen, zijn er vele toepassingsmogelijkheden.” Diepe geothermie, waarbij aardwarmte tot wel vier kilometer onder het aardoppervlak vandaan wordt gehaald, is in Nederland nog relatief nieuw. In de glastuinbouwsector lopen projecten waarbij kassen volledig op deze manier verwarmd worden. Ondiepe geothermie en WKO (warmte- en koudeopslag) worden al langer ingezet in de glastuinbouw, maar bijvoorbeeld ook voor het verwarmen van kantoren en ziekenhuizen. Doordat er in Duitsland al beduidend meer geothermie-projecten zijn uitgevoerd dan in Nederland, hebben Duitse bedrijven op dit gebied waardevolle kennis in huis.

Tijdens het forum op 25 april presenteren acht Duitse specialisten hun technologieën aan het publiek. Dit gebeurt in twee paneldiscussies: één over diepe geothermie en één over ondiepe geothermie en WKO. Daarnaast zullen branche-experts presentaties geven over de perspectieven van geothermie in beide landen. Ook thema’s als vergunningsverlening in Duitsland en prospectie en risicomanagement zullen aan de orde komen. “De regelgeving op het gebied van geothermie loopt aan weerszijden van de grens behoorlijk uiteen”, zegt De Jong. “Tijdens de bijeenkomst geven wij een overzicht van de belangrijkste punten waar ondernemers bij hun grensoverschrijdende activiteiten rekening mee moeten houden.” De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Download hier het persbericht.

Download hier het programma.

Terug
login