Over ons    |    Informatie    |    Contact

De Leidinggroothandel adviseert COOL-FIT 2.0-systeem voor LTS-Winschoten

woensdag 09 augustus 2017

30% minder energieverlies, 50% sneller te installeren en 100% corrosie- en condensvrij: dat is het COOL-FIT 2.0-systeem van Georg Fischer (GF). Dit unieke, voorgeïsoleerde kunststof leidingsysteem wordt, op advies van De Leidinggroothandel, voor het eerst in Nederland gebruikt voor hemelwaterafvoer (HWA). Het bouwproject LTS-Winschoten heeft de primeur. Paul Zandbelt (Sales Manager Building Technology Georg Fischer), Wim Rocks (projectleider aannemingsbedrijf Eurodam) en John Otto (installateur) vertellen hoe het innovatieve systeem werkt en wat de voordelen zijn.

In de voormalige LTS in Winschoten komt een gezondheidscentrum, in combinatie met zorgappartementen. Het pand aan de Poststraat wordt deels gerestaureerd. Daarnaast bouwt Eurodam een nieuwe vleugel aan het voormalige schoolgebouw.Voor de HWA is gekozen voor het Cool-FIT 2.0-systeem. “Dat is bijzonder”, vertelt Zandbelt. “De buizen zijn primair bedoeld voor koeling en klimaattechniek, maar in dit HWA-project wordt voorgeïsoleerd PE-leidingwerk gecombineerd met een regulier PE 100-afvoersysteem. Op deze manier zijn alle gewenste componenten beschikbaar. De isolatie zorgt ervoor dat er geen water drupt en het is ook nog eens geluidarm.” Vooral de leidingen in schachten zijn doorgaans moeilijk te isoleren. Daar is nu een goede oplossing voor gevonden. Hetzelfde geldt voor een aantal verslepingen.

Voordelen Cool-FIT 2.0
Cool-FIT 2.0 bestaat uit buizen en fittingen van PE100, voorzien van 22 mm (HE) isolatiefoam en beschermd door een PE-buitenmantel. Het systeem heeft veel voordelen, weet Zandbelt: “Het is 100% corrosie- en condensvrij. Dankzij de 3-in-1 constructie van buis, isolatie plus buitenmantel en de voorbereide buiseinden is het systeem tot 50% sneller te installeren dan staal.Tevens leidt het tot minder energieverlies (tot 30% ten opzichte van nageïsoleerd staal). Cool-FIT 2.0 is ook nog eens CFK-vrij en recyclebaar en komt hiermee tegemoet aan de eisen voor duurzaam bouwen.”

Makkelijk te installeren
Voor installateurs is het prettig werken met het voorgeïsoleerde kunststof leidingsysteem. Installeren kan snel, omdat de buis voorgeïsoleerd is en een beschermmantel heeft. Na-isoleren is dus niet nodig. Daarnaast worden buizen met twee spie-einden voorbereid geleverd. Prefabricage behoort vanzelfsprekend ook tot de mogelijkheden.

Wie in de bouw zit hoeft het systeem maar één keer gedemonstreerd te zien om te weten hoe het werkt. Of, zoals installateur Otto het zegt: “Een kind kan de was doen”. Collega Remco Raatjes vervolgt: “Isoleren kost veel tijd en is niet het leukste aspect van mijn werk. Bovendien heb je daar meerdere mensen voor nodig, wat het proces prijzig maakt. De initiële kosten van het leidingsysteem liggen misschien hoger, maar op termijn worden ze tenietgedaan, omdat je bespaart op montage en mankrachten.”

Eenvoudige en veilige verbinding
Naast voorisolatie zorgt de veilige verbindingsmethode voor gebruikersgemak bij de installateur. Het voorgeïsoleerde elektrolassysteem maakt installeren zonder warmtebron mogelijk. Een ander voordeel is de eenvoudige montage met standaardbeugels om de buitenmantel. Er is geen speciale beugeling nodig om koudebruggen te voorkomen en het materiaal is licht in gewicht. “Het is wel belangrijk dat je altijd goed reinigt en de te lassen delen fixeert met standaardbeugels of een klemconstructie”, aldus Zandbelt.

Risico’s verkleinen
Rocks, projectleider van Aannemingsbedrijf Eurodam, is net als Otto enthousiast over het Cool-FIT 2.0-systeem en het advies dat hij kreeg van De Leidinggroothandel. “Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën. Je moet als aannemingsbedrijf ook innovatief blijven, vind ik. Toen De Leidinggroothandel mij wees op de voordelen van het systeem, zoals een oplossing voor condensatie, het prijstechnische aspect voor het geheel en de productgarantie, was ik om. Het systeem is verder één PE-geheel, van dakafvoer tot aansluiting op de riolering. Daardoor bestaat er geen risico op lekkage voor de wooneenheden. Het is waterdicht en vrijwel geluidloos. Tot slot is het fijn dat we minder partijen nodig hebben om zaken gedaan te krijgen. Dat is bij bouwprojecten belangrijk in deze tijd, want hoe meer betrokken partijen, hoe meer risico’s.”

Terug
login